top of page
  • imrvikas

Työturvallisuuskortti

Updated: Jan 30, 2023

Työturvallisuuskortti on Työturvallisuuskeskuksen hallinnoima tuote, joka osoittaa, että henkilö on suorittanut työturvallisuuskorttikoulutuksen. Työturvallisuuskortti on myös edellytys monilla aloilla toimimiseen mm. rakennustyömailla.


Työturvallisuuskorttivaatimuksen määrittelee tilaaja.


Työturvallisuuskortin saaminen edellyttää, että henkilö on suorittanut työturvallisuuskorttikoulutuksen hyväksytysti sekä suorittanut työturvallisuuskorttikoulutuksen tentin. Koulutuksen sisältö voi vaihdella eri aloilla, mutta yleensä se sisältää tietoa työpaikan turvallisuusmääräyksistä, onnettomuuksien ja vaaratilanteiden ennaltaehkäisystä sekä kuormitustekijöistä.





Työturvallisuuskortin hankkiminen on tärkeää, sillä se osoittaa, että henkilö on perehtynyt työpaikan turvallisuusmääräyksiin ja tietää, miten toimia vaaratilanteissa sekä ennaltaehkäistä niitä.


Työturvallisuuskortin omaaminen on usein vaadittu monilla aloilla, kuten rakennustyömailla, teollisuudessa ja kaivostyömailla. Se on myös tärkeää monille ammattiryhmille, kuten kuljettajille ja koneenkäyttäjille.


Työturvallisuuskortti on voimassa viisi vuotta koulutuksen suorittamisesta. Työturvallisuuskortin voi suorittaa verkossa webinaarikoulutuksena sekä luokkahuoneessa lähiopetuksena.


Tulityökortti


Tulityökortti on tulitöiden perustutkinto, joka osoittaa, että henkilö on koulutettu ja kykenevä suorittamaan tulitöitä turvallisesti. Tulitöiksi lasketaan työt, joissa käytetään kaasupoltinta, muuta avoliekkiä, kuumailmapuhallinta tai muuta näihin verrattavaa voimakasta lämpöä tuottavaa työvälinettä tai josta syntyy kipinöitä.


Tulityökortin saaminen edellyttää, että henkilö on suorittanut tulityökoulutuksen ja kokeen, jonka jälkeen hänelle myönnetään tulityökortti. Tulityökortti on voimassa viisi (5) vuotta sen suorittamiskuukaudesta alkaen. SPEK:n myöntämä tulityökortti on voimassa myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.


Tulityökortin omaaminen on tärkeää, koska se osoittaa, että henkilö on koulutettu ja kykenevä suorittamaan tulityöt turvallisesti. Se myös osoittaa, että henkilö on tietoinen tulityön riskeistä ja osaa toimia niiden varalta sekä ennaltaehkäistä tulityöstä syntyviä vaaratekijöitä.


Tulityökortin hankkiminen on suositeltavaa kaikille, jotka suorittavat tai aikovat suorittaa tulityötä. Se on myös suositeltavaa niille, jotka toimivat tulityön valvojina, tulityön vartijoina tai tulityöluvan myöntäjinä. Kortin hankkiminen on investointi omaan turvallisuuteen sekä osoitus ammattitaidosta.


Tulityökortin hankkiminen on helppoa ja nopeaa. Koulutus voidaan suorittaa paikan päällä tai verkossa. Koulutuksen jälkeen suoritetaan koe, jonka hyväksytyn suorittamisen jälkeen kortti voidaan myöntää.


Tulityökortin saa osallistumalla tulityökoulutukseen. Tulityökurssi kestää yhden päivän ja tulityökurssin todistus, tulityökortti, on voimassa viisi vuotta suoritusajankohdasta. Koulutuksesta on mahdollista saada väliaikainen todistus, joka on voimassa kuukauden koulutuspäivästä eteenpäin. Suoritetun koulutuksen jälkeen annettu paperinen todistus tai sähköpostitse lähetetty todistus ei korvaa varsinaista tulityökorttia

Tulityökortit toimitetaan 2-3 viikossa koulutuksen suorittamisen jälkeen. Jokainen tulityökoulutuksen suorittanut saa itselleen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) myöntämän tulityökortin postitettuna tilauksessa annettuun toimitusosoitteeseen. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ja Työturvallisuuskeskuksen yhteinen Korttitieto-sovellus mahdollistaa tulityökortin lataamisen puhelimeen. Sovelluksen löydät puhelimesi sovelluskaupasta.


Tulityökorttikoulutuksen sisältö


Tulityökortin saa tulityökoulutuksen hyväksytyllä suorituksella. Koulutus kestää kahdeksan tuntia ja sinä aikana opiskellaan tulitöiden teoriaa oppitunneilla, suoritetaan käytännönharjoituksia (suojausharjoitus ja alkusammutusharjoitus) ja tehdään koe, jonka hyväksytystä suorittamisesta myönnetään tulityökortti.


  • Tulityöt turvallisesti

  • Vastuut ja velvollisuudet

  • Tulityön vaarojen tunnistaminen

  • Turvatoimet eri toimintaympäristöissä

  • Toiminta onnettomuustilanteessa

  • Käytännön harjoittelu (alkusammutus)

  • Tulityökurssin koe

18 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page